Rabu, 25 Ogos 2010

kerapu cili bergosip.

vavavava.... glam kan nama dia! hahahahaa, bukan apa... time aku tengah masak ikan ni sempat bergayut tepon ngan mama aku and bergosip pasal seseorang, tup tup ja dah siap. terer seh!! :P
ok, senang jer masak ikan nih. korang sume pandai2 masak kan... so lihat details seperti di bawah okeh.

bahan2 :

* ikan kerapu saiz sederhana
* cili kering dimesin halus
* halia dirincik halus
* bawang putih dihiris halus
* bawang besar dipotong dadu
* serai dihiris nipis
* air asam jawa, garam, gula secukup rasa
* daun sup sbg hiasan
*kalo korang nak mesin sume sekali pun ok gak, tp aku prefer ada crunchy2 skit bila makan sambal dia sbb tu potong2 halus lagi best... rajin la konon! :)

cara2 :

* memula lepas siang and cuci ikan, goreng garing... deep fried lagi bagus!
* tumis cili mesin, halia, bawang2 and serai sampai naik aroma wangi... pergh! tak tahan....
* agak2 nak garing masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
* biar cili masak beberapa ketika utk elak sakit perut yer!
* siap!! curah ke atas ikan, taburkan daun sup sikit kasi vogue pada kaler merah cili itu! dan dihidangkan dgn nasi panas serta lauk2 lain yg bersesuaian seperti di bawah.


sedap wehhh! aku regukan dgn kacang buncis + carrot goreng sos tiram, ayam goreng bodo :), ulam daun salom, terung bakar cicah sambal belacan. terangkat!
tempoh siap semua menu ini 1jam 10minit. pheeww!! selamat mencuba yaaaa...


2 ulasan:

  1. tetap ada ulam2an hang kan...bagus2 menten awet muda gitu...

    BalasPadam
  2. heheheee.... sone, ulam tu ala2 nasi utk aku. cewah! dak la... tekoh ada, aku mkn aaa kalo tadak pun aku nk cari mana kan. makan ja apa yg ado... :)

    BalasPadam