Jumaat, 13 Ogos 2010

Sambal Terung Ikan Bilis


Bahan-Bahan :
Terung Panjang
Ikan Bilis
Bawang Besar (untuk menumis)
Sos Tomato
Kicap Manis
Garam dan Gula

Bahan Kisar :
Cili Kering
Bawang besar
Bawang Merah
Seikit Belacan

Cara Memasak :
1) Terung dipotong serong dan digoreng sedikit...asingkan sebelah..then goreng ikan bilis pulak asingkan..
2) dengan minyak yang sama tumis bawang besar..
3) masukkan bahan tumisan, masak sampai pecah minyak.
4) masukkan sos tomato (pegganti asam jawa) kalau nak buh asam jawa pun takde masalah..
5) masukkan kicap...garam dan gula secukup rasa...
masukkan terung n ikan bilis gaul rata...

SEDIA UNTUK HIDANGAN .... sangat mudah semudah ABC...wink wink

Tiada ulasan:

Catat Ulasan