Seperti yg dijanjikan in my blog That's About It, ni ler resepi nasi daging secara manual...very simple but mmmmmmmmmmmuahhhh yummy nyer (puji diri sendiri)...hehehe
5 cawan beras Basmati dibasuh dan ditos (boleh jugak guna beras lain)
1/2 kilo daging, kalau ada sikit bahagian ribs and berlemak lg ok (kalau tak kisah kolestrol)
2-3 sudu besar minyak sapi, if not butter pun ok, marjerin kurang best but kalau jaga kolestrol ok la guna
1/4 tin tomato sup
1 bunjut sup
1 batang serai
Bahan A
1/2 peket rempah kurma (brand ikut suka hati)
Sebatang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 buah pelaga
Bahan B
Sebiji bawang besar saiz sederhana, 3-5 ulas bawang putih (agak2 jumlah ulas tu sama byk dgn bawang besar), seinci halia...semua dikisar
1. Rebus daging dlm pressure cooker bersama2 rempah kurma dan bunjut sup sampai lembut and set aside
2. Gunakan periuk rice cooker utk memasak, panaskan minyak sapi/butter bersama2 bahan B hingga wangi kemudian masukkan serai bersama2 bahan A, kacau lagi hingga naik bau
3. Masukkan beras, gaulkan hingga rata rempahnya kemudian cedok air rebusan daging ikut sukatan beras dan cara memasak beras tersebut. Gaulkan rata dan taburkan sedikit garam ikut rasa. Masukkan tomato sup dan sebahagian dari daging rebus ikut banyak mana nak letak, gaul rata kemudian angkat periuk untuk diubah ke rice cooker
4. Masak nasi seperti biasa tapi buka sekali sekala utk gaul rata
5. Serve with lebihan daging rebus tadi dengan air asam dan dalca..YUMMY!
Senang kan?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan