Khamis, 12 Ogos 2010

ayam masak lemak cili api

bahan2
ayam, serai, cabai melaka, bawang merah, bawang putih, santan, kunyit, asam keping (asam gelugoq)

cara2
1. ayam yang dah siap dibasuh dengan cucinya, digoreng dengan sedikit minyak...sikit sangat...just bagi ayam tu ala2 masak manja2....dalam dua sudu minyak pun dah okay...
2. cabai melaka, kunyit, bawang merah (lima ulas) dan bawang putih (2 ulas), diblender, kalau tak dak blender, tumbuk bagi lumat....
3. masukkan ayam dan bahan2 yang dibelender tadi, asam keping, dan serai, panaskan biar sampai mendidih dan sebati...barulah masukkan santan.
4. ni option, kalau nak tambah ubi kentang pun boleh...bila dah empuk, hidangan telah sedia di makan....

*Peringatan- sapa yang suka pedas, bolehla letak banyak cabai melaka aka cili api tue....kalau tak berapa suka pedas, kurangkan la bilangannya, dan kalau pakai cabai burung jangan la letak banyak2...kot berasap....selamat mencuba kengkawan...

2 ulasan: