Resepi yang diambil dr Chef Hanielieza..... saya suka bun ni... mmg sedap.. anak2 pun suka.. kos x mahai.... 1 adunan blh dpt dalam 15 biji lebih la.... pics di atas ialah lebihan doh disebabkan x cukupnya sosej.... so saya bulat2kan dan bakar....jd lah bun kosong... :)
Bahan A
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
70 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam
Bahan B
250 ml air
80 gm majerin
Bahan C
sosej
bijan
kuning telur
majerin
Cara
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Ketepikan.
5. Ambil 1 doh dan gelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan.
4. Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Ketepikan.
5. Ambil 1 doh dan gelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan.
8. Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9. Keluarkan dan sapukan majerin untuk kelihatan berkilat dan menarik.
10. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.
~ S E L A M A T M E N C U B A ~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan