Selasa, 10 Ogos 2010

Ayam Masak "Cetti"

Resepi ni saya perolehi dari blog salah seorang rakan..
Sangat mudah dan sesuai disediakan untuk bersahur..
since tidak berkuah sangat dan rasanya boleh menghilangkan kantuk mata..

RESEPINYA :
Ayam perlu digoreng terlebih dahulu hingga masak kemudian ditoskan minyaknya.

Bahan A : Tumisan
Seinci halia, 3 ulas bawang putih (Ditumbuk)
Daun Kari (untuk membangkitkan bau)

Bahan B : Rencah
Satu sudu besar serbuk kari ikan (ikut resepi asal dua sudu..tapi saya kurangkan sebab tak nak rasa kari sangat)
Dua sudu besar cili mesin (saya guna yang dimesin dengan bawang merah tanpa belacan)
Sos Tomato
Kicap
Garam dan Gula Secukup Rasa..
Bawang besar dipotong bulat

Cara menyediakannya :
Tumis Bahan A sehingga garing...kemudian masukkan cili mesin...kacau hingga pecah minyak..
dan masukkan serbuk kari ikan...biarkan masak sedikit...kemudian masukkan sos tomato dan kicap..
(mengikut citarasa masing-masing)...campurkan sedikit air jika terlalu pekat...
biarkan masak dan sedikit kering masukkan ayam gaul sebati..
sebelum menutup api..masukkan bawang besar yang dipotong bulat...

Ready To Serve for Sahur...*wink wink*....selamat mencuba kengkawan



Tiada ulasan:

Catat Ulasan