Selasa, 14 September 2010

Macaroni Gratin

This is also my family's favourite specially Nisa. Actually benda ni mcm macaroni and cheese just macaroni tu ada perasa tomato mcm spagetti tu...baru semlm buat utk Nisa, very simple dan senang sbb just one-dish dinner, kalau buat nasi kena buat lauk plak kan? (Dasar mama yg malas) So bleh cuba utk anak2 kengkawan...yang penting kena ada mangkuk casserole atau apa2 yg bleh tahan oven...

Macaroninya:
300g macaroni (elbow shape), boleh jugak guna bentuk spiral or lain2 if preferred
1 tin tuna flakes (boleh guna mince beef or chicken)
1 tin sos spagetti tomato
5-6 biji cendawan butang dipotong 4
1 batang carrot dipotong dadu
Sedikit broccoli, agak2 sama byk dgn cendawan bila dipotong
1 batang celery dipotong dadu or bite-size
Serbuk black pepper, thyme, rosemary, basil, parsley dan oregano (kalau ada daun fresh lg better)
* Kalau buat style seafood marinara which is guna tuna, boleh ditambah 4-5 ekor udang saiz sederhana dipotong 3 supaya jadi mcm dadu. Kalau guna beef or chicken just maintain as bolognese
Sedikit minyak zaitun

Cara memasak:
1. Rebus macaroni ikut instruction dekat peket. Tips merebus macaroni atau apa2 jenis spagetti ka, panaskan air hingga mendidih dulu baru masukkan benda ni, jgn rebus sekali air sejuk sampai air panas, just extra info in case...
2. Bila dah masak, angkat dan ketepikan
3. Panaskan minyak zaitun. Pastikan anda buang dulu air/minyak tuna dlm tin tu, just masak tuna saja. Masukkan tuna or daging/ayam, goreng sebentar sebelum masukkan sos spagetti, kacau lagi
masukkan semua sayuran hingga carrot agak masak, masukkan macaroni and lastly masukkan udang
4. Lepas kacau, masukkan rempah2 di atas, secubit setiap jenis. Biarkan merenih kemudian angkat dan masukkan dlm mangkuk casserole. Set aside, so sekarang beralih kepada topping gratin

Topping:
3 sudu besar butter
1 kotak whip cream, kalau taknak pun takpe, just pakai 3/4 kotak fresh milk
1/4 kotak fresh milk (kalau nak pakai whip cream, if not ikut sukatan di atas)
Mozarella cheese utk tabur atas
1 sudu besar serbuk parsley
1/2 kiub pati ayam
4 sudu besar tepung gandum dicampur dlm 1 cawan air, jgn biar berketul (tips - guna air panas/suam)
Sedikit garam dan pepper secukup rasa

Cara memasak:
1. Panaskan butter hingga cair kemudian masukkan susu dan whip cream, gaul rata
2. Masukkan serbuk parsley, kiub ayam, garam dan pepper. Gaul lagi
3. Masukkan air bancuhan tepung tadi sedikit demi sedikit, gaul hingga pekat, agak2 mcm bubur oat tu
4. Jika rasa kurang masin, boleh tambah either sedikit lg garam or kiub ayam

Bila topping dah masak, cedok dan ratakan di atas macaroni tadi. Akhir sekali, taburkan mozarella cheese dan kemudia bakar di dlm oven hingga cheese cair dan bertukar warna coklat, agak2 rupa mcm gambar. Selalunya lebih kurang 10-15mins. Kalau takde mozarella, boleh pakai keju keping2 kraft ke cheesedale tu tapi potong panjang2 then susun kasi rata atas gratin ni. Bila masak, kuarkan dan sejukkan kejap sbb benda ni mmg panas gila, boleh terbakar lidah especially budak2. Tapi jangan sejuk gila, nanti kurang best...hehehe

Usually I cooked this dalam bekas besar then cedok sket2 masuk pinggan, makan satu family mmg asyik sbb benda panas2. Happy cooking for the family!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan