saya nak makan kueh cara berlauk. tapi sy tadak loyang bunga2. so sy transform kepada bentuk yg mudah disediakan. rasa sama, tp sila pejam mata bila nk makan supaya boleh bayangkan rupanya yg berlekuk2 lonjong gitu. kekekekeke....
.sediakan bahan2 utk inti dulu :
1) 100grm daging cincang
2) bawang besar, kentang dipotong dadu
3) 1sudu besar rempah kari daging utk menumis
4) daun sup dan cili merah dihiris halus
1) 100grm daging cincang
2) bawang besar, kentang dipotong dadu
3) 1sudu besar rempah kari daging utk menumis
4) daun sup dan cili merah dihiris halus
.
cara : tumis bahan 1, 2 & 3 sampai naik bau, perlahan api, biarkan sehingga ubi kentang empuk dan inti menjadi hampir kering. oppss! garam kasi taruk skit yerrrr....
masukkan bahan 4 kacau biar sebati dan letak ditepi yer.
masukkan bahan 4 kacau biar sebati dan letak ditepi yer.
.
sediakan badan "kue cara" :
tepung gandum, sebiji telur
gaulkan tepung gandum bersama sedikit kunyit sebagai pewarna, dan daun pandan sebagai penaik bau. letak garam secukup rasa. sediakan adunan tepung seperti nak buat lempeng (tak pekat, tak cair)
masukkan sebiji telur dan gaul sehingga sebati.
.
.
ratakan bancuhan tepung di dalam pinggang kaca, taburkan inti yg telah digoreng tadi di atas adunan tepung. bakar dlm microwave selama 15mins...
.
tadaaaaaaaaaaaaaaa..... SIAP!. bleh mamam. bismillah yer. ;)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan