Jumaat, 7 Januari 2011

Cheese Scrambled Egg


Ni saja2 takde keje...aku rasa semua tau buat scrambled egg ni kan since ni salah satu benda kita blajaq dlm kelas KH kat SAS dulu...hihihi...but aku modify sket...skettt jer...So here goes...Ni resepi utk 4 org, but kalau nak buat utk sorg, 1 biji telur bersamaan 2 sudu besar susu ok?

4 biji telur saiz A (lg besar lg best kan?)
8 sudu besar susu (kalau guna susu sejat pun best)
1-2 keping cheese or boleh guna grated cheese, tak kisah jenis apa - parmesan ka, mozarella ka, cheddar ka
Garam, pepper dan parsley kering (boleh beli dlm botol kat bhgn rempah kat supermarket)
Butter dlm 1 sudu besar utk masak

Pukul telur dgn susu sampai rata then masukkan garam, pepper dgn parsley secukup rasa then pukul lagi kasi rata. Cairkan butter dlm pan then masukkan telur. Keep on kacau telur tu sampai separuh masak, masukkan cheese...kalau yg jenis keping tu koyak kecik2 then tabur. Gaul telur tadi sampai tahap masak yg disukai...certain suka mcm lembik2, certain suka fully cooked kan? Boleh jugak masak campur sosej yg dipotong2 kiub kecik but kena goreng sosej dulu baru masukkan telur. Jugak boleh masukkan button mushroom yg dipotong2 kiub kecik, jugak digoreng dgn butter before masukkan telur.

Selamat makan breakfast!